maandag, 25. januari 2016 - 12:57 Update: 25-01-2016 17:22

Oude patiëntendossiers online door fout scanbedrijf

Medische gegevens op straat door datalek
Foto: Screenshot YouTube/UMC Utrecht
Hilversum

Vertrouwelijke medische gegevens van ruim 158.000 Nederlanders en Belgen hebben op straat gelegen door een fout van een scanbedrijf dat oude patiëntendossiers digitaliseert. Ook zijn er medische dossiers verwerkt door gedetineerden. Dat blijkt uit een uitzending van het MAX-consumtenprogramma Meldpunt!, dat aanstaande dinsdag om 19.25 uur op NPO 2 wordt uitgezonden.

Patiëntgegevens van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) te Nijmegen en het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop waren via een openbare internetlink in te zien. De meeste patiëntbestanden komen van Belgische ziekenhuizen. Het Belgische scanbedrijf iGuana gebruikte tot vorige week een onbeschermde internetlink voor de uitwisseling van medische informatie tussen het scanbedrijf en de ziekenhuizen. Vorige week, nadat de redactie van Meldpunt! hen wees op het datalek, heeft iGuana die informatie afgeschermd.

Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de zorg, noemt het ‘dramatisch en onvoorstelbaar’ dat vertrouwelijke patiëntengegevens via een scanbedrijf uitlekken. ‘Hiermee is de privacy van de patiënt op een ontoelaatbare manier geschaad’. Klein is morgen te gast in de tv-uitzending van MAX.

Nederlandse ziekenhuizen laten kilometers ziekenhuisarchief inscannen om ruimte en kosten te besparen en patiëntgegevens voor artsen toegankelijker te maken. Ziekenhuizen gunnen deze digitaliseringsopdrachten vaak aan het bedrijf dat het scanwerk voor laagste prijs aanbiedt. Meldpunt! ontdekte dat prijsvechters onder de scanbedrijven dit voor een lage prijs kunnen doen doordat zij het scanwerk, en de arbeidsintensieve voorbereidingen daarvoor, laten uitvoeren in sociale werkplaatsen en gevangenissen, waaronder de Centrale Gevangenis van Leuven (België).

Categorie:
Provincie: