donderdag, 28. januari 2016 - 9:47 Update: 01-02-2016 20:00

Team Erasmus MC naar Suriname voor zika-virus onderzoek

Erasmus MC op jacht naar Muskiet die zika-virus verspreidt
Foto: fbf
Erasmus MC helpt mee in onderzoek naar zika-virus
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Een team van het Erasmus MC in Rotterdam gaat meehelpen in het onderzoek naar het zika-virus, dat in Zuid-Amerika al duizenden mensen besmet heeft. Het team vertrekt volgende week naar Suriname. Dat meldt RTV Rijnmond.

Als referentiecentrum van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het Erasmus MC betrokken bij internationale netwerken die hulp bieden bij zika-onderzoek in de getroffen gebieden. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van onderzoeksprotocollen, hulp bij het testen en advies over behandeling.

Het terugdringen van de tijgermug is volgens hoogleraar Eric van Gorp tegenover RTV Rijnmond op dit moment het meest belangrijk. "In de jaren zeventig is in Brazilie de mug effectief aangepakt, maar dat gebeurde met chemische middelen, die ook gevaarlijk zijn voor mensen. De tijgermug was helemaal verdwenen, maar sinds de bestrijding is gestaakt zijn de mug en het virus weer teruggekeerd."

Muskiet

Het virus veroorzaakt onder andere koorts. Het wordt overgebracht door de beet van een muskiet van het geslacht aedes. Zika komt voor in tropische gebieden, inclusief Suriname. Er bestaat nog geen vaccin tegen.

Klachten

Symptomen ontstaan meestal drie tot twaalf dagen na de beet. Mensen die geïnfecteerd raken, krijgen niet altijd de bijbehorende ziekteverschijnselen. Zo'n een op de vier krijgt klachten, waaronder koorts, niet-etterige ontsteking van het oog (oogbindvlies) en hoofdpijn. Bij zwangerschap kan zika het ongeboren kind schaden.

Overdragen

Het zika-virus wordt alleen door muggen overgedragen. Het is niet van mens op mens overdraagbaar. Als een aedes-mug een geïnfecteerd persoon steekt, raakt de mug met het virus besmet en kan deze mug het vervolgens overdragen naar andere mensen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):