dinsdag, 5. april 2016 - 10:09

'Nederlanders hebben geen idee hoeveel suikers ze eten'

'Nederlanders hebben geen idee hoeveel suikers ze eten'
Amsterdam

Uit onderzoek van de Foodsisters blijkt dat 83% van de Nederlanders geen idee heeft van de hoeveelheid suiker die zij dagelijks eten. Een zorgelijke situatie vinden de Foodsisters, aangezien ons land wat betreft suikerconsumptie op nummer drie van de wereldwijde ranglijst staat.

De missie van de Foodsisters komt dus op het goede moment. De zussen willen Nederland een stukje gezonder maken en het reduceren van de suikerinname is daar een eenvoudige oplossing voor. Hun gelijknamige kookboek met suikervrije recepten is deze maand uitgekomen en staat op nummer één van de best verkochte kookboeken van Nederland.
De Foodsisters willen laten zien dat minder suiker eten heel makkelijk, lekker én gezond kan zijn.

Foodsisters: 'Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun hoge suiker inname. Ons onderzoek toont aan dat het merendeel van de mensen geen idee hebben van hoeveel suiker ze per dag innemen. De hoeveelheid suiker wordt zwaar onderschat. Het zou goed zijn als mensen eens de tijd nemen om bewust naar hun suikerinname te kijken. Veel mensen trekken zich niet veel aan van de berichtgeving over de grote hoeveelheid suiker in onze voeding en denken dat alleen dikke mensen teveel suiker eten. Ze realiseren zich echter niet dat teveel suiker bij hen ook de veroorzaker kan zijn van klachten als vermoeidheid en energiegebrek. De grootste leveranciers voor suiker in onze voeding zijn gezoete zuivelproducten, voorverpakte tussendoortjes en fris- en fruitdranken. Wanneer we vertellen dat een pakje vruchtensap qua suiker bijna gelijk staat aan een glas cola en een 'puur natuur' mueslireep 4 suikerklontjes bevat, dan staan ze versteld.'

Onderzoek onder 1225 respondenten toont aan dat 82% inschat minder dan 15 suikerklontjes te eten. De werkelijke suikerinname is echter zo'n 26 suikerklontjes per dag. Het gevolg van de huidige manier van eten is niet gering. Als er niks veranderd hebben in 2025 namelijk ruim 1,3 miljoen Nederlanders suikerziekte. Ter vergelijking: dat is net zoveel als het aantal inwoners van de provincie Limburg.