donderdag, 12. mei 2016 - 12:06 Update: 12-05-2016 17:56

Noorse wetenschappers in BMJ: 'mammogrammen leiden tot meer gevallen van borstkanker'

Noorse wetenschappers twijfelen sterk aan voordelen mammografie
Foto: Archief FBF.nl

Vrouwen die een mammogram laen maken doen dit vooral om al in een vroeg studium te kunnen ontdekken of ze borstkanker hebben, waardoor mogelijk borstamputaties voorkomen kunnen worden. Maar uit een Noorse studie, die gepucliceerd is in het vooraanstaande Britse medische tijdschrijft, British Medical Journal (BMJ) blijkt juist het tegenovergestelde: mammografie leidt eerder tot meer gevallen van borstkanker en borstamputaties. Dit schrijft de nieuwssite naturalnews.com.

Door onderzoeker Paul Suhrke en zijn collega's van het Oslo University Hospital  (OUH) werden medische gegeven verzameld van meer dan 35.000 vrouwen tussen de 40 en 79 jaar. Vergeleken met een groep vrouwen  die nooit mammogrammen had gehad, bleek dat vrouwen die mammografie ondergingen ruim 30 procent meer kans hadden een borstamputatie te krijgen dan vrouwen die geen mammogrammen lieten maken.

In de periode dat de screening werd geïntroduceerd en een tweejaarlijkse screening werd aangemoedigd steeg het aantal borstamputaties in de groep vrouwen van 50-69 procent met 9 procent. Daartegenover daalde het aantal borstamputaites bij vrouwen die niet voor de screening werden uitgenodigd. In de leeftijdsgroep tussen 40 en 49 jaar met 17 procent en in de leeftijdscategorie van 70-79 jaar met 13 procent. Veelzeggend was de conclusie van onderzoeker Suhrke dat mammografie juist leidt tot meer gevallen van borstkanker.

Sinds de komst van screening wordt geassocieerd met 50 procent meer borstkankergevallen, hebben sommige vrouwen een borstamputatie laten doen. Suhrke zegt tegen naturalnews.com, evenals hij eerder al aan US News en World Report liet weten: 'Voor velen zijn deze resultaten verrassend en teleurstellend, omdat je zou verwachten dat het aantal vrouwen dat in aanmerking komt voor een borstamputatie door het vroege ontdekken van tumoren juist zou dalen.' Echter de bevindingen van Suhrke sluiten wel aan op een onderzoek dat al in 1995 in het Britse medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. Onderzoekers schreven toen dat de voordelen van mammogrammen verwaarloosbaar zijn, dat de schade die ze veroorzaken aanzienlijk is en dat de screenings heel wat kosten. (http://www.naturalnews.com/033458_mammography_dangers.html)..

Dr. Mette Kalager, ook verbonden aan het Oslo University Hospital publiceerde in 2010 in het tijdschrijft Archives of Internal Medicine de resultaten van een studie waaruit zou blijken dat mammografie het risico om borstkanker te ontwikkelen eerder vergroot. Kalager schreef in het tijdschrijft dat nul procent van de vrouwen borstkanker zal overleven als gevolg van mammografie, terwijl tot wel 40 procent een onjuiste diagnose zal krijgen, wat leidt tot veel onnodige amputaties. (http://www.naturalnews.com/029839_mammograms_risk.html)..

Meer informatie: http://www.reuters.com/article/us-cancer-breast-idUSTRE68L5MN20100923