dinsdag, 21. juni 2016 - 11:44 Update: 21-06-2016 21:29

Kwetsbare ouderen worden rustig van massage van handen

Ziekenhuis start handmassage voor kwetsbare oudere patiënt
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Ede

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is naar aanleiding van een experiment gestart met het geven van handmassages aan kwetsbare oudere patiënten. De massages worden geven door hiervoor opgeleide vrijwilligers.

Een handmassage werkt rustgevend, troostend, het versoepelt en ontspant. Daarom is Ziekenhuis Gelderse Vallei gestart met handmassages voor kwetsbare oudere patiënten. De massages worden gegeven door hiervoor opgeleide vrijwilligers. Het Edese ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat handmassages aan kwetsbare oudere patiënten geeft.

In maart startte op twee ziekenhuisafdelingen een proef met handmassages voor kwetsbare oudere patiënten. Deze proef is zo goed verlopen dat Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft besloten om deze zorg te blijven aanbieden.

Minder onrustig en minder pijn

Het initiatief is gestart door Linda van Westerneng, verpleegkundig consulent geriatrie; Helma van de Kuit, coördinator HELP-vrijwilligers; Regina Suijker, gespecialiseerd verpleegkundige geriatrie en Margriet de Haan, leidinggevende van de polikliniek geriatrie. Zij vertellen: 'Met handmassage willen wij bereiken dat patiënten minder onrustig en angstig zijn en minder pijn ervaren. In een proef hebben we getoetst of onze verwachtingen ook uitkwamen. Patiënten die wel en geen handmassage kregen, hebben we met elkaar vergeleken. De uitkomsten van de proef zijn aanleiding enthousiast door te gaan met handmassages en dit aanbod uit te breiden naar andere afdelingen. We zien dat patiënten tot rust komen en zich ontspannen. De patiënten geven zelf ook aan het heerlijk te vinden. Vaak vragen ze: wanneer komt u weer?’