maandag, 27. juni 2016 - 15:15 Update: 27-06-2016 15:16

Action en Jumbo stoppen met omstreden kleurstoffen

Action en Jumbo stoppen met omstreden kleurstoffen
Foto: MV
Amsterdam

Action stopt met de verkoop van frisdrank met de zes omstreden kleurstoffen van de ‘Southampton Six’. Ook Jumbo – die vorig jaar aan foodwatch aangaf ‘naar verwachting’ eind 2015 te stoppen met de kleurstoffen, is ondertussen opgehouden met de verkoop. Deze toezegging deden beide bedrijven aan foodwatch. Bij Xenos ontbrak zelfs de wettig verplichte gezondheidswaarschuwing op de verpakking van snoep en frisdrank met deze kleurstoffen.

Xenos heeft deze producten afgelopen week uit het schap gehaald maar weigert de verkoop van producten met de Southampton Six kleurstoffen geheel te beëindigen. Vorig jaar had Albert Heijn al toegezegd eind 2016 te stoppen met de kleurstoffen. Lidl had al eerder uit eigen beweging de verkoop gestaakt. Sinds 2010 moet op producten met deze kleurstoffen een veiligheidswaarschuwing worden geplaatst: “Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.” In Engeland voert de overheid al enige jaren campagne tegen de kleurstoffen. foodwatch is blij met het campagnesucces: “Risico’s nemen met de gezondheid en schoolprestaties van kinderen, enkel om een aantrekkelijk kleurtje aan een ongezond product te geven, daar ergeren wij ons groen en geel aan. Fijn dat steeds meer bedrijven dat met ons eens zijn.”

Omstreden kleurstoffen met veiligheidswaarschuwing 

Azo-kleurstoffen staan al lange tijd ter discussie. Een doorbraak in de discussie volgde nadat wetenschappers van de Universiteit van Southampton in 2007 op basis van onderzoek concludeerden dat de vijf azo-kleurstoffen E102, E110, E122, E124 en E129 en één andere kleurstof, E104, hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken. Sindsdien worden deze kleurstoffen de 'Southampton Six' genoemd. 

Albert Heijn heeft aangegeven dat alle producten die zij verkopen, uiterlijk eind 2016 geen van deze Southampton Six meer bevatten: "Zoals reeds aangegeven zullen wij in navolging van ons Eigen Merken, waar desbetreffende Azo kleurstoffen zijn verwijderd, onze A-merk producenten verzoeken hetzelfde te doen. Eind 2016 zullen wij dan ook geen producten gericht op kinderen meer verkopen met desbetreffende Azo kleurstoffen .... De toezegging gaat om alle producten excl alcohol en heeft betrekking op de Southampton Six." Een uitzondering wordt alleen gemaakt voor producten met alcohol omdat deze niet door kinderen geconsumeerd worden. 

Categorie:
Provincie: