maandag, 8. augustus 2016 - 16:11 Update: 08-08-2016 16:17

Patiënten geven ziekenhuis een 7,4

Patiënten geven ziekenhuis een 7,4
Foto: Archief EHF
Utrecht

Net als in 2013 waarderen Nederlanders de ziekenhuizen met een 7,4. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag.

'Deze hoge waardering blijkt uit het tweede consumentenonderzoek van Newcom, namens de NVZ. De tevredenheid stijgt zelfs naar een 7,9 als er persoonlijk contact is geweest met een ziekenhuismedewerker', aldus de NVZ.

Eigen ervaring

Het merendeel van de ondervraagden vindt ziekenhuizen en hun medewerkers deskundig (80%) en van hoge kwaliteit (75%). Voor het beoordelen van de kwaliteit van zorg vertrouwt de Nederlander het meest op eigen eerdere ervaringen. 

Resultaat en veiligheid

Goede ziekenhuiszorg blijkt vooral te draaien om hygiëne, het resultaat van de behandeling en patiëntveiligheid. Uitleg over de behandeling, respect en begrip voor patiënten zijn belangrijke factoren die bijdragen aan een goed imago.

Toegankelijkheid

De ondervraagden vinden korte wachtlijsten belangrijker dan voorheen (48%). Ten opzichte van 2013 steeg het percentage mensen dat wachtlijsten meeweegt in het kwaliteitsoordeel met 12%. 

Online informatie

Eenvoudiger dan drie jaar geleden kan men online informatie vinden over de kwaliteit van ziekenhuizen. Echter, nog steeds maar een kwart van de ondervraagden maakt hiervan gebruik. Het eten en inzicht in de prijs van een behandeling vinden consumenten het minst belangrijk.

Kritische blik

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders tegenwoordig kritischer kijken naar de zorgsector, maar dat ze in hun gedrag niet of nauwelijks worden beïnvloed door negatieve berichten over de branche. Het merendeel van de patiënten kiest een volgende keer weer voor hetzelfde ziekenhuis.  

Ruim 1000 patiënten 

Newcom ondervroeg ruim duizend patiënten en consumenten naar het beeld dat zij hebben van ziekenhuizen en ziekenhuiszorg. De onderzoeksgroep is een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

Categorie:
Provincie: