woensdag, 14. september 2016 - 15:02 Update: 14-09-2016 16:18

Ogen testen in het donker levert betere diagnose oogziekten op

Ogen testen in het donker levert betere diagnose oogziekten op
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groningen

Het testen van ogen op oogziekten blijkt betere diagnoses op te leveren als deze tests in het donker worden uitgevoerd. Dit meldt het UMCG woensdag.

Lichtmeting

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap een publieksonderzoek gedaan naar hoe donker het ’s nachts in Nederland is en wie er dan moeite heeft met zien. Het afgelopen jaar kon iedereen met een smartphone de app ‘Zicht op Licht’ downloaden en een lichtmeting uitvoeren. 

Met de gegevens van de ruim 5000 metingen hebben de onderzoekers, onder leiding van UMCG-onderzoeker Ronald Bierings, nachtelijk Nederland in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat 81% van de mensen met een oogziekte moeite heeft met zien in de nacht, terwijl 37% van de mensen zonder een oogziekte moeite ervaart. 

Dit verschil verdwijnt grotendeels in het licht, terwijl dat juist de omstandigheid is waarin oogartsen in Nederland nu op oogziekten testen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat vrouwen meer moeite hebben met zien in de nacht dan mannen, dit geldt voor vrouwen met en zonder oogziekte. De resultaten van het publieksonderzoek worden gebruikt voor vroege opsporing van oogziekten.

Door de Oogvereniging, de patiëntenvereniging voor mensen met een oogziekte, te betrekken bij het onderzoek konden mensen met en zonder oogziekte goed met elkaar vergeleken worden. 

Bij minder licht testen

'Dat mensen met een oogziekte in het donker meer moeite hebben met zien dan mensen zonder oogziekten is op zich niet verrassend. We hadden echter verwacht dat in lichte omstandigheden het verschil ook groot zou zijn, en dat is niet het geval. Als nu getest wordt op een oogziekte gebeurt dat bij lichte omstandigheden. Het lijkt erop dat de test beter wordt als er minder licht gebruikt wordt. Als we een oogziekte beter kunnen diagnosticeren, zijn we in staat deze ook eerder te behandelen', aldus Bierings.

Categorie:
Provincie: