woensdag, 21. september 2016 - 10:18 Update: 23-09-2016 16:40

'Chemisch stofjes oorzaak slechte ontwikkeling zaadballen in baarmoeder'

Kwaliteit sperma westerse man gaat zienderogen achteruit
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De kwaliteit van het sperma van de westerse man gaat zienderogen achteruit.

Al tijdens de zwangerschap ontwikkelt de zaadbal van een jongetje zich steeds slechter. Met als gevolg dat kinderen krijgen op de natuurlijke manier steeds moeilijk zal worden. Dit schrijft het Algemeen dagblad (AD) woensdag.

'Over 20 jaar geen gezonde zaadcellen meer'

Woensdag zullen op een congres in Rotterdam 400 artsen vanuit de hele wereld zich bezighouden met de vraag waardoor het zaad van de westerse man steeds slechter wordt. Ook zal er nagedacht worden over de vraag wat er moet gebeuren om het sperma te verbeteren. Twintig jaar geleden had een gezonde man nog 60 miljoen zaadcellen per milimeter. Nu is dat gedaald naar 40 miljard. Mocht dat zo doorgaan dan heeft de man over 20 jaar te weinig zaadcellen die eindspurt halen.

Voortplanting minder via natuurlijke wijze

Gert Dohle, uroloog aan het Erasmus MC en organisator van het congres, in de krant: 'Een man kan dan misschien nog wel vader worden als hij een vruchtbare partner heeft, maar steeds minder vaak op natuurlijke wijze. Dan wordt het voorplanten een technische aangelegenheid, met behulp van reageerbuisjes of ivf-behandeling.' Dohle meldt niet alleen dat het aantal zaadcellen afneemt, maar de aanwezige zaadcellen vertonen ook meer afwijkingen. 'Soms zien we spermacellen met een gebroken staart of met twee kopjes. Die kunnen geen eitje bevruchten.'

Ontwikkeling zaadbal in baarmoeder

Volgens Dohle zijn er steeds meer aanwijzingen dat het al vroeg in de zwangerschap misgaat, wanneer de zaadbal van de mannelijke foetus zich ontwikkelt. De oorzaak hiervan zouden bepaalde chemische stofjes zijn die de aanstaande moeder binnenkrijgt en weer doorgeeft aan haar ongeboren kind. Dohle: 'In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden, die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt.'

Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat de chemische stof BPA, die onder meer in verpakkingen van etenswaren en flesjes voor zuigelingen zit, de kwaliteit van het sperma aantast.