dinsdag, 15. november 2016 - 17:52 Update: 16-11-2016 14:08

RIVM: varkensgriepvirus vastgesteld bij mens

Patiënt besmet met varkensgriepvirus
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bilthoven

Bij een patiënt met ernstige griepklachten, is door het laboratorium vastgesteld, dat dit door een varkensgriepvirus is veroorzaakt. Dit heeft het RIVM dinsdag bekendgemaakt.

In stal met varkens geweest

'Dit type griepvirus (Influenza A(H1N1)) komt al tientallen jaren voor bij varkens in Nederland waar het milde klachten veroorzaakt. Het is nu bij een patiënt gevonden. Eerder is deze infectie in 1986 en 1993 bij de mens vastgesteld. Dat dit vaker voorkomt is niet uitgesloten. De patiënt was recent in een stal met varkens geweest', aldus het RIVM. 

Meldingsplichtige ziekte

Influenza van dierlijke oorsprong is bij mensen een meldingsplichtige ziekte. Uit voorzorg zijn de directe contacten van de patiënt 10 dagen gevolgd en onderzocht als zij klachten kregen die kunnen passen bij (milde) griep. 

Geen andere personen besmet

Uit dit monitoringsonderzoek van de GGD bleek dat er geen andere mensen besmet zijn geraakt met dit varkensgriepvirus. De patiënt, bij wie de besmetting twee weken geleden werd vastgesteld, is inmiddels hersteld. Deze infectie met het varkensgriepvirus heeft geen enkel verband met het vogelgriepvirus (H5N8) dat recent bij watervogels is gevonden, zo laat het RIVM weten.

Categorie:
Provincie: