vrijdag, 18. november 2016 - 21:45 Update: 21-11-2016 16:44

Zika-virus geen globale bedreiging meer volgens WHO

WHO heft noodtoestand rond Zika-virus op
Foto: RadboudUMC
Genève

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag de noodtoestand rond het Zika-virus opgeheven. In een verklaring geeft de WHO aan dat het Zika-virus geen globale bedreiging meer voor de gezondheid betekent.

Dit komt door de het robuuste internationale optreden en de aanpak tegen de verspreiding van het zika-virus. Wel zal het Zika-virus volgens de WHO op lange termijn nog een ‘ernstig probleem’ blijven maar geen mondiale bedreiging meer zijn. 

Zika-virus

Het zika-virus is een virus dat de ziekte zika-koorts veroorzaakt. Maar 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zika-virus krijgt klachten. De ziekteverschijnselen zijn over het algemeen vrij mild. De ziekteverschijnselen zijn koorts, oogontsteking, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. Deze klachten lijken op knokkelkoorts (dengue) en chikungunya. 

Schadelijk voor ongeboren kind

De ziekte gaat vanzelf over en er bestaat geen behandeling voor. Wetenschappers zijn het erover eens dat besmetting met het zika-virus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Het kan leiden tot aangeboren neurologische afwijkingen (microcefalie en het syndroom van Guillain-Barré). Hoe vaak dit gebeurt, is nog niet duidelijk.

Categorie:
Tag(s):