zondag, 27. november 2016 - 20:07 Update: 27-11-2016 20:34

'Bij maar 2 van de 60 geteste kunstgrasvelden geen kankerverwekkende stoffen'

Hoogleraar toxicologie  De concentraties van kankerverwekkende stoffen in het granulaat van de 58 velden is in ieder geval hoger dan toegestaan zoals dat voor consumentenproducten geldt. Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg gaat het om hoger
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Leiden

Uit de eerste onderzoeken naar kankerverwekkende stoffen in het rubbergranulaat van 60 kunstgrasvelden in Nederland blijken er slechts 2 geen kankerverwekkende stoffen te bevatten. Dit meldt de NOS zondagavond.

Hoogleraar toxicologie

De concentraties van kankerverwekkende stoffen in het granulaat van de 58 velden is in ieder geval hoger dan toegestaan zoals dat voor consumentenproducten geldt. Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg gaat het om hogere concentraties dan je 'vanwege de gezondheid' zou moeten willen.

De NOS heeft de onderzoeken van 50 kunstgrasvelden, uitgevoerd door de bandenbranchevereniging VACO, mogen inzien en vergeleken met tien andere onderzoeken van voetbalvelden in de omgeving Oss en Valkenswaard.

4 soorten kankerverwekkende stoffen

Bij de in totaal 60 onderzoeken kwam volgens de NOS 'een duidelijk' beeld naar voren. Er werd gezocht naar 8 soorten aantoonbare kankerverwekkende stoffen en er zijn 4 soorten op veel velden in hogere concentraties aangetroffen.