vrijdag, 9. december 2016 - 18:42 Update: 09-12-2016 23:25

'Ruim 25 procent van de artsen in vervolgopleiding kampt met depressieve gevoelens'

'Ruim kwart van de artsen in vervolgopleiding heeft last van depressieve gevoelens'
Foto: Archief EHF
Hoofddorp

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association blijkt ruim een kwart van de afgestudeerde artsen die een vervolgopleiding tot medisch specialist gaat doen, weleens depressieve gedachten heeft, of kampt met (symptomen van) een depressie.

Elf procent speelt met de gedachten om zelfmoord te plegen. Zestien procent van de artsen ging hiervoor in behandeling. Dit schrijft nu.nl.

Voor het onderzoek bestudeerden Amerikaanse wetenschappers gegeven van `129.000 artsen in opleiding uit 47 verschillende landen. Ze gebruikten onderzoeksgegevens van de afgelopen 50 jaar. De onderzoekers concludeerden dat depressie nog steeds een taboe is in de de medische wereld.

Als oorzaken van depressie worden meer angst en stress genoemd, veroorzaakt door de competitie bij artsen onderling. Srijan Sen van de universiteit van Michigan.zegt over de bevindingen van het onderzoek: 'Deze onderzoeksresultaten hebben dus betrekking op de gezondheid van artsen op de lange termijn. Het kan ook gevolgen hebben voor de patiënten die zij behandelen, aangezien er ook een link bestaat tussen artsen die kampen met depressie en een slechtere kwaliteit van zorg.'