donderdag, 15. juni 2017 - 8:57 Update: 17-06-2017 16:43

Dextro Energy suikertabletten niet zo gezond als makers claimen

Suikertabletten Dextro Energy niet zo gezond als ze claimen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Foodwatch heeft vandaag een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen Dextro Energy. Het bedrijf van de suikertabletten wekt op haar website de indruk dat de consumptie van dextrose gezondheidsvoordelen heeft, terwijl de te hoge suikerconsumptie juist enorme volksgezondheidsproblemen veroorzaakt.

Vorige week bevestigde het Europees Hof van Justitie dat claims die gezondheidsvoordelen van de consumptie van suiker opsommen, terecht door de Europese Commissie in 2015 zijn verboden. Eerder werd Dextro ook al door de Reclame Code Commissie tot de orde geroepen vanwege het gebruik van een ongeoorloofde gezondheidsclaim in een radiocommercial.

Op de website van Dextro adverteert het bedrijf echter nog steeds met diverse – verboden – gezondheidsclaims, zoals ‘natuurlijke en directe energie voor concentratie en prestatievermogen’ en ‘helpt meteen bij het denken’ en ‘prestatie verhogend effect’. Uit eerder onderzoek van foodwatch naar vitamineclaims, bleek dat dergelijke claims door de voedingsindustrie vooral worden gebruikt om ongezonde producten een gezonder imago te geven. Dit terwijl ze zijn bedoeld om consumenten een gezonde keus makkelijker te maken.

Dextro Energy

In 2011 heeft Dextro Energy verzoeken ingediend voor de goedkeuring van diverse gezondheidsclaims voor dextrose; een vorm van suiker. Deze zijn in januari 2015 door de Europese Commissie afgekeurd omdat het stimuleren van de suikerconsumptie met de suggestie van gezondheidsvoordelen, juist ten koste van de gezondheid gaat, nu in Europa al teveel suiker in voeding is verwerkt.