maandag, 18. september 2017 - 18:34 Update: 18-09-2017 18:41

'In 2040 ruim half miljoen patiënten met Alzheimer'

 'In 2040 ruim half miljoen patiënten met Alzheimer'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amersfoort

Aanstaande donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. 'Op en rond deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan de sterk groeiende groep mensen met dementie, waarvan circa zeventig procent de ziekte van Alzheimer heeft', zo meldt Alzheimer Nederland.

Alzheimer Nederland staat in deze periode stil bij de twintigste verjaardag van het Alzheimer Café. Daarnaast geven twaalf musea in Nederland gratis speciale rondleidingen voor mensen met dementie en hun naasten. Door het hele land worden allerlei activiteiten georganiseerd. Alle initiatieven rond Wereld Alzheimer Dag zijn samengebracht op www.1tegendementie.nl.

20 jaar Alzheimer Café

In 1997 werd het eerste Alzheimer Café in Leiden geopend. Inmiddels telt Nederland 235 Alzheimer Cafés, Trefpunten en Theehuizen waar mensen met dementie, hun naasten en mantelzorgers één keer per maand samenkomen voor informatie, begrip en steun. De 2.500 betrokken vrijwilligers werden eerder deze maand in het zonnetje gezet tijdens feestelijke bijeenkomsten. De bedenker van het Alzheimer Café – Bère Miesen - keek samen met hen terug op de oorsprong van het Alzheimer Café. 

Gratis rondleidingen in twaalf musea

Om de verjaardag van het Alzheimer Café feestelijk te vieren, organiseren twaalf musea in het hele land rondleidingen voor mensen met dementie en hun naasten volgens de methodiek van ‘Onvergetelijk’. De deelnemers bekijken een aantal kunstwerken waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Kijken naar kunst biedt hen de mogelijkheid zich te uiten en een dialoog aan te gaan. Kennis van kunst is daarvoor geen vereiste: tijdens de rondleiding staat genieten van kunst centraal. 

Activiteiten door het hele land

De 48 afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren activiteiten in het hele land. Zo kunnen in Zuidoost Brabant mensen met dementie aan een autorally meedoen en is in Barneveld de theatervoorstelling ‘Bovenkamer’ over dementie te zien. In Etten-Leur is een korte wandeltocht en mini-informatiemarkt voor mensen met dementie en belangstellenden en in Utrecht en Zeeland vindt het muziektheaterstuk ‘Dag mama’ plaats.

Daarnaast wordt op 23 en 24 september in en rond Amersfoort gefietst tijdens de 6de editie van 2bike4alzheimer. Met deze fietstocht zamelen deelnemers geld in voor onderzoek. Dit jaar doen tientallen mensen met dementie mee. Op www.1tegendementie.nl zijn meer activiteiten te vinden.

Alzheimer Nederland

Dementie raakt steeds meer mensen. Momenteel hebben 270.000 mannen en vrouwen in Nederland de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. In 2040 zal dit aantal opgelopen zijn naar een half miljoen. Iedereen krijgt met de ziekte te maken: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring. Alzheimer Nederland wil zich – samen met zo veel mogelijk anderen – voor hen inzetten. De stichting wil dementie voorkomen of genezen. Tot die tijd maken ze zich sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie én hun omgeving.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):