dinsdag, 2. oktober 2018 - 11:06 Update: 02-10-2018 14:10

Meeste zieken door voedselvergiftiging

wc, toilet, papier
Foto: Dizzy Roseblade
Den Haag

In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het norovirus.

DeNVWA registreerde in 2017 in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op dat 594 uitbraken met 2731 zieken. Sinds 2012 staat het norovirus als oorzaak met stip op één, gevolgd door infecties met Salmonella en Campylobacter. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert.

Hygiënische maatregelen

Een deel van de voedselinfecties zijn te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

Analyse registraties

De NVWA en de GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWAonderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):