zaterdag, 14. september 2019 - 8:52 Update: 14-09-2019 8:58

Ook in Nederland klachten na gebruik E-sigaret

Ook in Nederland klachten na gebruik E-sigaret
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De elektronische sigaret vormt in ons land waarschijnlijk net zo'n groot gevaar als in de VS onlangs aan het licht kwam. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) aan Nieuwsuur.

Uit een eigen gehouden enquête onder de 1100 leden kwamen binnen drie dagen drie meldingen binnen. "Het gaat om drie mensen die vooraf geen grote longziekte hadden", zegt voorzitter Leon van der Toorn die denkt dat er mogelijk nog meer meldingen binnenkomen.

In alle drie de gevallen is uitgebreid onderzoek gedaan naar de klachten. "Daardoor kunnen we wel zeggen dat de waarschijnlijkheid heel groot is dat het gebruik van de e-sigaret ermee te maken had." Omdat de enquête pas net is uitgezet, komen er mogelijk nog meer meldingen binnen.

"Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij aan zijn longen nog nooit iets gemankeerd had. Een andere oorzaak voor de problemen werd niet gevonden."

Ook in de andere twee gevallen is 'de waarschijnlijkheid heel groot dat het gebruik van de e-sigaret ermee te maken had', zegt Van der Toorn.

Het is nog niet duidelijk of de gevallen in Nederland vergelijkbaar zijn met die in de VS, aldus de voorzitter. Volgens Toorn is meer onderzoek nodig.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):