zaterdag, 5. december 2020 - 16:54 Update: 05-12-2020 17:01

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Zuid-Hollandse Maasland

kippen-schuur-vogelgriep
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Maasland

In het Zuid-Hollandse Maasland is bij een kleinschalig pluimveebedrijf met kippen vogelgriep (H5) vastgesteld. Dit meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zaterdag.

500 kippen geruimd

'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 500 kippen', aldus het ministerie. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

10-km zone

In het gebied van 3 én het gebied van 10 kilometer rond het besmette bedrijf in Maasland liggen geen andere pluimveebedrijven. Omdat het gaat om een commercieel pluimveebedrijf, heeft Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit naar Europese regelgeving per direct maatregelen getroffen in een zone van 10 kilometer rond de locatie in Maasland. Het gaat daarbij om regels voor bezoekers en bio-veiligheidsmaatregelen. Ook geldt er een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maatregelen

Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt sinds deze week een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner. 

Hobbyvogels- en kippen

Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen. zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: