vrijdag, 23. april 2021 - 8:32 Update: 23-04-2021 8:40

Eindhovense nieuwe snelle bloedtest herkent corona door streepjescode

laboratorium-bloedtest
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Eindhoven

Als een patiënt met spoed wordt opgenomen in het ziekenhuis op de Spoed Eisende Hulp (SEH) moet zo snel mogelijk worden vastgesteld of de patiënt COVID-19 heeft of niet en dus wel of niet besmettelijk is. Naast een PCR-sneltest gebruikt het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hiervoor sinds de eerste golf vorig jaar ook de zogenoemde CoLab-score. 'De CoLab-score wordt berekend op grond van de veranderingen die het coronavirus veroorzaakt in het bloed', zo meldt het Catharina Ziekenhuis.

Algoritme

'Dit algoritme wordt al succesvol gebruikt in meerdere ziekenhuizen in Nederland. Onlangs heeft de Europese Unie een subsidie toegekend van 150 duizend euro om de invoering van de CoLab-score ook in ziekenhuizen in Europa te versnellen', aldus het Catharina Ziekenhuis 

Eindhovense corona-uitvinding gaat internationaal.

De CoLab score is ontworpen door onderzoeker ir. Ruben Deneer van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en klinisch chemicus dr. Arjen-Kars Boer van het Catharina Ziekenhuis. 'Op het hoogtepunt van de coronapiek vorig jaar kregen wij de vraag of er geen snellere test was om COVID-19 uit te sluiten. Op de Spoedeisende Hulp is het belangrijk om zo snel mogelijk te weten of een patiënt coronapositief is of niet', stelt Boer. 

Streepjescode

'Daarvoor zijn we gaan kijken naar de informatie die we al hadden. Bij patiënten die op de SEH binnen komen, wordt namelijk standaard bloed afgenomen voor een zogenoemde quickscan. Hun bloed wordt op maar liefst 30 verschillende waarden getest. We vroegen ons af of er in hun bloed soms subtiele veranderingen aanwezig waren die kenmerkend zijn voor COVID-19. Konden we niet een soort direct herkenbare streepjescode vinden? En ja, dat blijkt dus te kunnen!', aldus Boer

Europese markt

Samen met het bedrijf Gaston Medical wordt nu hard gewerkt om de CoLab-score klaar te maken voor de Europese markt. 'Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, omdat elk ziekenhuis andere tests uitvoert op de SEH. Maar dat deel gaan we nu ‘slimmer’ maken zodat ziekenhuizen het sneller kunnen invoeren', stelt Deneer Daarnaast wordt de subsidie van de Europese Unie gebruikt om de gevoeligheid van de CoLab-score om COVID-19 op te sporen nog verder te verbeteren. 

COVID-X programma

De subsidie is afkomstig van het COVID-X programma dat als doel heeft om COVID-19 te verslaan met data-oplossingen. COVID-X wordt gefinancierd door de Europese Unie binnen het Horizon 2020 programma. Er werden 112 aanvragen ingediend. Slechts 15 werden gehonoreerd, waarvan één in Nederland. Het COVID-X-programma streeft ernaar om data-oplossingen in negen maanden klaar te maken voor de Europese markt.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: