woensdag, 30. juni 2021 - 16:47 Update: 30-06-2021 17:08

Advies om alle pasgeborenen tegen rotavirus te vaccineren

baby-moedermelk-fles-drinken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De Gezondheidsraad heeft in een advies aan de staatssecretaris van VWS laten weten om alle pasgeboren kinderen voortaan te vaccineren tegen het rotavirus en niet alleen de kwetsbare kinderen. 'Om dit kosteneffectief te laten zijn zou de prijs van de huidige vaccins moeten dalen', aldus de Gezondheidsraad.

Rotavirusinfectie

Het rotavirus is een ziekteverwekker die diarree en overgeven veroorzaakt. Met name jonge kinderen zijn gevoelig voor deze darminfectie (gastro-enteritis), en kunnen met ernstige klachten in het ziekenhuis belanden. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 3.600 kinderen onder de vijf jaar met een rotavirusinfectie opgenomen in het ziekenhuis. 

Rijksvaccinatieprogramma

Recent onderzoek laat zien dat in landen waar al grote groepen kinderen zijn gevaccineerd, het aantal kinderen met gastro-enteritis en het aantal ziekenhuisopnames sterk daalde. De Gezondheidsraad adviseert vaccinatie tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Om dit kosteneffectief te laten zijn, moet de prijs van de beschikbare vaccins dalen. Het vaccin wordt overigens niet geïnjecteerd maar wordt oraal door druppels in de mond toegediend.