maandag, 14. november 2022 - 10:58

‘Goedkope’ zorgverzekeringen in 2023 tot ruim 200 euro duurder

zorgpremie-eurobiljetten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Wie in 2022 een goedkope internetzorgverzekering of budgetpolis had, is in 2023 fors duurder uit. Dat blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zorgverzekeraars verhogen de premies voor hun goedkoopste labels met 9 tot 18 euro per maand, oftewel 108 tot 216 euro per jaar.

Deze stijgingen bij de meeste zorgverzekeraars veel groter dan voor reguliere naturapolissen. Juist de mensen die heel prijsbewust voor de goedkoopste polissen gekozen hebben, gaan dus veel meer betalen in 2023”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

De zorgverzekeraars Anderzorg en ZieZo hebben er zelfs voor gekozen om hun goedkoopste basisverzekering in 2023 niet meer aan te bieden. Als je als klant dan toch bij dezelfde zorgverzekeraar blijft, betaal je meer dan 20 euro extra per maand, omdat je de duurdere basisverzekering krijgt.

Focus komt meer op inhoudelijke verschillen te liggen

Dat veel zorgverzekeraars de premies op hun goedkoopste zorgverzekeringen zo erg verhogen, komt volgens Bulthuis, doordat zorgverzekeraars zich dit jaar meer willen focussen op inhoudelijke verschillen in plaats van op premie. “Verzekeraars willen meer de nadruk leggen op de extra diensten en services die ze bieden, zoals hulp bij afvallen en meer bewegen. En op de kwaliteit van de ingekochte zorg”, legt ze uit. “Wij vinden dit een goede ontwikkeling, omdat het de solidariteit in het zorgstelsel bevordert.”

Dit past ook bij verschillende oproepen van de Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, die wil dat zorgverzekeraars zich niet meer uitsluitend richten op jonge, gezonde verzekerden door goedkope budget en internetpolissen aan te bieden en de winsten die zorgverzekeraars op deze klanten maken wil beperken.

Ook minder korting bij verhogen eigen risico

Geld.nl ziet ook dat verschillende zorgverzekeraars in 2023 minder korting bieden als consumenten hun eigen risico verhogen. “Het eigen risico verhogen is natuurlijk ook vooral interessant voor mensen die niet of nauwelijks zorg gebruiken”, zegt Bulthuis. “Dus dit past ook in de beweging van zorgverzekeraars om zich niet meer specifiek op deze groep te richten.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):