dinsdag, 1. december 2015 - 18:34 Update: 01-12-2015 21:20

'Chillen' of 'diervriendelijk vlees', wat wil je in 2016 niet meer horen?

Stemmen op Toptien van woorden die men nooit meer wil horen
Foto: SXC
Leiden

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) heeft dinsdag de toptien uit de inzendingen voor de verkiezing 'Weg met dat Woord!' bekendgemaakt. Woorden als 'Papadag', 'dagdagelijks', 'chillen' en 'diervriendelijk vlees' maken kans om in 2016 te verdwijnen.

Eind november riep het INL alle Nederlanders en Vlamingen op om woorden te nomineren. Vanaf vandaag kan er via wegmetdatwoord.nl & wegmetdatwoord.be  een week lang op de tien meest ingezonden woorden gestemd worden. Dinsdag 8 december maakt het INL de verliezer van 2015 bekend.

Dierenleed

Opvallend is dat de inzenders zich dit jaar erg bekommeren om het welzijn van dieren. Humaan slachten is bijvoorbeeld vaak ingezonden, maar plezierjacht ('jagen ter vermaak') en diervriendelijk vlees belandden met stip in de top tien. 'Diervriendelijk vlees bestaat niet', laten veel deelnemers ons weten, 'dieren doodmaken en vervolgens opeten is nooit vriendelijk'.

Taalfouten

Het gebruik van me als bezittelijk voornaamwoord blijkt een andere grote bron van ergernis : 'Ik ga even naar 'me' tante toe. Niet doen.', is het commentaar van een van de inzenders. En ook: 'Me moeder in plaats van 'mijn' moeder. Ik kan er niet meer tegen.'

Jongerentaal

Net als voorgaande jaren storen de deelnemers zich aan jongerenwoorden zoals chillen, en woorden die dubbelop zijn zoals mensenmens:  'Wie is dat nou niet?' . Woorden die dit keer opnieuw in de top tien staan zijn dagdagelijks, selfie, papadag, participatiesamenleving en zeg maar. 

De Toptien

Uit circa 5.000 inzendingen is de volgende top tien ergerlijkste woorden ontstaan waarop gestemd kan worden: chillen, dagdagelijks, diervriendelijk vlees, me (i.p.v. 'mijn'), mensenmens, papadag, participatiesamenleving, plezierjacht, selfie en zeg maar.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):