woensdag, 2. december 2015 - 14:16 Update: 02-12-2015 14:22

Architectuurprijs voor Nationaal Militair Museum

Architectuurprijs voor Nationaal Militair Museum
Foto: Nationaal Militair Museum
Soesterberg

Dick van Wageningen, de architect van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, heeft de Abe Bonnema Architectuurprijs gewonnen. De prijs is op 1 december 2015 door Ed Nijpels uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Volgens de stichting biedt het Nationaal Militair Museum (NMM) een `excellente entourage om met het grote publiek de dialoog aan te gaan over vrede, vrijheid en veiligheid'. En volgens het juryrapport roept het `on-Nederlandse bouwwerk' emoties op.

"In een prachtig en historisch beladen landschap is een indrukwekkend gebouw verrezen. Het NMM is een krachtig statement en een messcherp meesterwerk." De jury is onder de indruk van de staaltjes van ingenieurskunst van het complete ontwerpteam waardoor een `Gesamtkunstwerk' is ontstaan. "Met het museum is een prestatie geleverd van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en
internationaal tot voorbeeld strekt", aldus het juryrapport.

De Abe Bonnema Architectuurprijs gaat eens in de twee jaar naar een architect die een gebouw van 'uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit' heeft ontworpen. De prijs is vernoemd naar de Friese architect Abe Bonnema (1926-2001), die bekend is van wolkenkrabbers als het blauwglazen hoofdkantoor van Nationale Nederlanden in Rotterdam en de Achmeatoren in Leeuwarden. Behalve het NMM waren nog vier projecten genomineerd: de Cacaofabriek in Helmond, Kaasmakerij De Tijd in Westbeemster, Rozet in Arnhem en Treebeek in Brunssum. Voor de prijs werden zestig gebouwen ingezonden die in de afgelopen twee jaar in Nederland gerealiseerd zijn.