donderdag, 3. december 2015 - 9:43 Update: 25-01-2016 14:56

Politiemol had geen volledige toegang tot politie zoekmachine BlueView

'Politiemol zocht in politiesystemen naar tal van strafzaken'
Foto: Facebook
Eindhoven

De 28-jarige politiemol Mark M., die er van wordt verdacht belangrijke informatie van de politie te hebben verkocht, blijkt informatie te hebben opgevraagd van 'enkele tientallen strafrechtelijke onderzoeken' die in het zuiden van Nederland lopen. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

'Dat wil niet zeggen dat er tientallen strafrechtelijke onderzoeken zijn die schade hebben opgelopen, of dat de informatie daadwerkelijk is afgenomen door criminelen', aldus het OM.

Schade

Naar verwachting  zal tegen het einde van het jaar duidelijk zijn of de bevraagde onderzoeken ook zijn beschadigd door toedoen van de verdachte agent.  In de verhoren met de politie beroept hij zich op zijn zwijgrecht en geeft geen enkele toelichting op zijn handelen.

'Abonnementen'

De politieman heeft niet alleen actief gezocht naar onderzoeken en personen, hij werd door middel van zogeheten abonnementen ook op personen geattendeerd zodra nieuwe informatie beschikbaar was. De abonnementen zijn steeds maximaal 3 maanden geldig, maar kunnen worden verlengd. In september 2015 had hij 23 abonnementen lopen.

Autorisatie

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte een basisautorisatie had voor BlueView, een politie zoekmachine die toegang geeft tot mutaties, processen-verbaal, aangiften en andere informatie. Hij had geen toegang tot gevoelige informatie, zoals die van het team criminele inlichtingen (TCI), van afgeschermde operaties zoals infiltratie en getuigenbescherming of het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Deze informatie wordt op een hoger niveau geregistreerd en hij kon daar niet bij.

Start strafrechtelijk onderzoek

De 28-jarige verdachte is in beeld gekomen in het strafrechtelijk onderzoek naar een 39-jarige autohandelaar uit Oirschot die verdacht wordt van fraude bij de in-en verkoop van luxe auto’s en faillissementsfraude. Het politieteam van dat onderzoek is na de doorzoeking bij de autohandelaar onderzoek gaan doen naar de in beslag genomen goederen.

Zij troffen daarbij een map aan waarin 15 pdf-bestanden werden gevonden, genaamd naar voor de politiemedewerker bekende personen die hij vanuit zijn werkzaamheden herkende als verdachten in andere strafrechtelijke onderzoeken die in de regio Brabant voorkomen.

Op grond van de bevindingen in het onderzoek naar de autohandelaar is opdracht gegeven aan de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de landelijke eenheid om een oriënterend onderzoek op te starten naar de 28-jarige verdachte. De resultaten van dat onderzoek hebben geleid tot het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek.  Op 29 juni 2015 is de Rijksrecherche onder leiding van het parket Oost-Brabant met het onderzoek gestart.

Aanhoudingen

Drie maanden na de start van het onderzoek is op 29 september de 28-jarige verdachte aangehouden, net als een 45-jarige man uit Eindhoven. Deze 45-jarige man heeft vermoedelijk nauw samengewerkt met de 28-jarige agent van de landelijke eenheid. De verdenking bestaat dat deze 45-jarige man fungeerde als tussenpersoon tussen de politieman en de personen aan wie vertrouwelijke informatie vermoedelijk werd verstrekt.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: