donderdag, 3. december 2015 - 19:38 Update: 04-12-2015 10:52

Druk op Nederland wordt groter om ook in Syrië te bestrijden

Nederland staat onder zware druk om IS ook in Syrië te gaan bombarderen
Foto: SXC
Den Haag

De internationale coalitie heeft 'een grote oproep' gedaan om de terreurgroep IS in Syrië ook mee te helpen terugdringen. Daardoor komt Nederland steeds meer onder druk te staan om mee te gaan helpen met bombarderen van strategische doelen van IS in Syrië.

Dit heeft de Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, laten weten tijdens een briefing in de Tweede Kamer, zo schrijft de Volkskrant donderdag. Middendorp: 'Er is een grote roep vanuit de internationale coalitie om IS in het hart te raken. Om hun militair vermogen aan te tasten. En dat vermogen zit vooral in Syrië: daar zijn trainingskampen, daar komt hun aansturing vandaan.'

De hoogste militair van Nederland noemt het 'militair logisch' en 'efficiënt' om daar te bombarderen waar het het meest nodig is. 'Dat is Syrië'. Door de uitspraak van Middendorp voelt het kabinet nog meer druk om de Nederlandse bombardementen uit te breiden van Irak naar Syrië. VVD-minister Jeanine Hennis wil dit al langer, maar PvdA minister Koenders heeft grote twijfels en wil dat er een politiek akkoord komt voor Syrië, aldus de krant. Dat zou betekenen dat Nederland voorlopig niet gaat bombarderen in Syrië.

Op dit moment nemen de VS nog de meeste luchtaanvallen op IS in Syrië voor hun rekening, maar internationaal groeit de overtuiging dat vooral Europeanen dit niet alleen door de VS kunnen laten opknappen. En sinds de aanslagen in Parijs voert ook president Hollande de diplomatieke druk op door de VS, Rusland en de Europese bondgenoten te vragen hem te helpen. Volgens Tom Middendorp kun je èn IS in Syrië bombarderen èn tegelijkertijd werken aan een politieke oplossing.

Categorie:
Provincie: