donderdag, 3. december 2015 - 22:54 Update: 04-12-2015 11:36

Kamer komt met extra geld voor kunst- en cultuursector

Kamer komt toch met extra geld voor cultuur
Foto: Archief FBF
Den Haag

Het is de Tweede kamer toch gelukt om extra geld vrij te maken voor cultuur.

Een vijftal partijen vond donderdag  nog ergens een potje om de in zwaar weer verkerende kunst- en cultuursector een financieel extraatje te geven. De VVD en de PvdA hadden daar eerst een ander plan  voor. Ze wilden het geld, 13,5 miljoen euro, uit het Gemeentefonds halen, maar dat vonden de tegenstanders niet zo netjes.

Volgens verschillende partijen moest er nu uit een andere pot geld komen voor de kunstwereld. En dat hebben ze nu gevonden, namelijk in de middelen voor de compensatie Energie-intensieve bedrijven (in totaal 61 miljoen euro). Dit melden meerdere media donderdag.

De motie hiervoor werd ingediend door VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks. Het geldt gaat onder meer naar podiumkunsten, festivals, internationale optredens van topgezelschappen, archeologie en de Open Monumentendag.

De coalitiepartijen hadden nog een voorstel gedaan om een potje met geld weg te zetten voor de beveiliging van geruchtmakende exposities en culturele debatten, maar dat kwam toch te vervallen. Bij nader inzien vonden de meeste partijen dit toch meer een politietaak.

Categorie:
Provincie: