maandag, 7. december 2015 - 15:59 Update: 07-12-2015 16:08

Oudste gorilla Apenheul Lobo (42) overleden

Oudste gorilla Apenheul Lobo (42) overleden
Apeldoorn

In de Apenheul is in de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 december de oudste gorilla van het dierenpark Lobo (42) overleden. Dit heeft de Apenheul maandag bekendgemaakt.

Maag-darmontsteking

Nadat haar soortgenoten afscheid hadden genomen, is het lichaam van Lobo door de verzorgers voor onderzoek naar de Universiteit Utrecht gebracht. Daaruit bleek dat ze is overleden aan enteritis, een ernstige maag-darmontsteking.  Lobo was al een paar dagen niet lekker en at slecht. De verzorgers hielden haar extra goed in de gaten, maar de medicatie die ze kreeg toegediend mocht helaas niet baten. 

Oudste dame

Van de vijftien gorilla’s die in Apenheul leven, was Lobo de oudste. In 1975 kwam ze als kleuter samen met vijf soortgenoten naar het dierenpark. Dat was het jaar dat er werd begonnen met het houden van gorilla’s. In de daarop volgende jaren kreeg zij maar liefst elf baby’s. De laatste daarvan is Jabari (2012), die ook in Apenheul  leeft. Hij wordt goed opgevangen in de groep, onder andere door zijn oudere (half)broers Wimbé en Mapasa.

'Groot gemis'

Lobo wordt gemist, zowel door de groep als door de verzorgers. Zij was, mede door haar leeftijd en hoge rang, een stabiele factor in de groep. Die hoge rang had zij overigens niet altijd. Maar Lobo is een echte volhouder en heeft zich langzaam maar zeker omhoog gewerkt. Daarom werd ze gerespecteerd, door haar soortgenoten en de verzorgers.

Categorie:
Provincie: