donderdag, 10. december 2015 - 13:15 Update: 10-12-2015 15:55

2,5 jaar celstraf voor oud-directeur Rochdale

Oud-directeur Rochdale veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Oud-directeur Hubert Möllenkap van woningcorporatie Rochdale is donderdag door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar voor ondermeer omkoping, fraude en oplichting. Dit meldt de rechtbank donderdag.

De voormalige directeur heeft zich schuldig gemaakt aan het zich laten omkopen, verduistering in dienstbetrekking, oplichting, witwassen, het doen van onjuiste belastingaangifte, valsheid in geschrift en meineed. Twee medeverdachten krijgen voor hun aandeel in de omkoping onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk één en twee maanden en allebei een taakstraf van 240 uur. De ex-vrouw van de voormalige directeur krijgt een taakstraf van 240 uur voor het opmaken van een valse factuur.

Vertrouwen geschaad

De rechtbank rekent het de voormalige directeur zwaar aan dat hij het vertrouwen heeft geschaad dat de maatschappij moet kunnen hebben in de integriteit van bestuurders van woningcorporaties. De voormalige directeur vervulde een maatschappelijke voorbeeldfunctie en zijn gedrag had daarom onberispelijk moeten zijn. Hij heeft bovendien geen enkel besef van schuld getoond.

Duur onderzoek

De rechtbank heeft voor alle verdachten in matigende zin rekening gehouden met de lange tijd die het strafrechtelijk onderzoek heeft geduurd. De rechtbank heeft geen rekening gehouden met de media aandacht die de voormalige directeur ten deel is gevallen: een dergelijke verantwoordelijke maatschappelijke positie trekt nu eenmaal de aandacht.

Maserati

Möllenkamp werd begin 2009 op straat gezet op verdenking van fraude. De woningcorporatie leed miljoenen verlies, maar Möllenkamp reed rond in een Maserati.  Bestuursvoorzitter van Rochdale Hester van Buren zegt tegenover de NOS ‘Het recht heeft gezegenvierd’.

‘Rochdale heeft de handelwijze van Möllenkamp altijd scherp veroordeeld. We hopen dat deze periode nu eindelijk kan worden afgesloten’, aldus Van Buren. De woningcorporatie is inmiddels weer een gezonde organisatie die vorig jaar een winst van 29 miljoen euro maakte.

Categorie:
Provincie: