dinsdag, 15. december 2015 - 8:55 Update: 15-12-2015 9:05

'Libanonveteranen gaan megaclaim neerleggen bij Defensie'

'Libanonveteranen gaan megaclaim neerleggen bij Defensie'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Advocaten van Nederlandse Libanonveteranen hebben een megaclaim in voorbereiding vanwege de psychische klachten van hun cliënten. Een Nederlandse veteraan werd gisteren in het gelijk gesteld na een lang slepende juridische strijd met Defensie. Volgens BNR zitten 350 andere veteranen in het zelfde schuitje.

Volgens de rechter heeft Defensie zijn zorgplicht geschonden van de Libanonveteraan die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan de uitzending heeft overgehouden. ‘Er was sprake van een combinatie van gebrek aan zorg vóór, tijdens en met name na de uitzending. Pas in 2007 toen alle Libanonveteranen zijn benaderd, is aantoonbaar nazorg aangeboden’, aldus de rechtbank.

Defensie laat weten de uitspraak van de rechtbank zorgvuldig te bestuderen. Met de veteraan hoopt zij tot een oplossing te komen. De advocaat van de veteraan hoopt dat dit geldt voor de hele groep.

De schadeclaim zal naar verwachting in februari worden neergelegd bij Defensie. Dit zijn claims van tientallen veteranen. De hoogte hangt af van de individuele zaak. In sommige zaken zal de claim in de tonnen lopen.  

Categorie:
Provincie: