woensdag, 23. december 2015 - 8:01 Update: 23-12-2015 20:44

Bouman: 'Terreuraanslag in Nederland komt er'

Korpschef Bouman: 'Terreuraanslag in Nederland komt er'
Foto: Politie
Amsterdam

Vertrekkend korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman is ervan overtuigd dat ook Nederland te maken zal krijgen met een terroristische aanslag.

In een interview met de Telegraaf stelt hij: 'Nederland is een oase in Europa. Een van de weinige plekken waar nog geen aanslag is gepleegd. Voor mij staat vast dat die er komt.' In een exclusief interview met de krant zegt hij woensdag dat de terreurdreiging hem op het gebied van veiligheid en criminaliteit de grootste zorgen baart.

Bouman wijst op het belang van het blijven investeren in wijkagenten. Volgens hem zijn zij de reden dat er nog geen aanslag is gepleegd. Bouman in de krant: 'De rol van wijkagenten op dit vlak is essentieel. Er is geen wijk waar we niet komen. Het beeld dat het gevaar bij terrorisme van buiten komt, is door de recente aanslagen gelogenstraft.'

Maar de financiële positie van de politie is slecht. Als er geen geld bijkomt, moet er gesneden worden in het korps. En dat betekent volgens Bouman minder politie in de wijkbureaus en dus ook een slechtere informatiepositie. 'Terreur komt van binnenuit. Een van de redenen dat er nu nog geen aanslag is geweest, is omdat de politie in nauwe verbinding staat met de bevolking.'

Bouman wijst erop dat de politie 'overvraagd' wordt. 'We hebben niet meer te maken met incidenten, maar een doorlopende stroom aan incidenten.' Zaken waar de politie zich het meest mee bezighoudt, zijn vluchtelingen en contraterrorisme.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: