vrijdag, 25. december 2015 - 13:55 Update: 26-12-2015 10:23

'Nederland een land om je thuis te voelen'

Kerstrede koning: 'angst moet samenleving niet beheersen'
Foto: Printscreen Youtube
Wassenaar

Traditiegetrouw heeft koning Willem-Alexander zijn kersttoespraak gehouden op eerste kerstdag. De kerstrede werd gelijktijdig uitgezondenop onder meer NPO 1, RTL4, SBS6, en de regionale zenders.

Willem-Alexander wees in zijn kersttoespraak op het belang van vrijheid. 'Nederland is het land waar iedereen zich thuis moet voelen.' Hij wees erop dat we de angst die veel Nederlanders hebben voor de situatie in de wereld niet moeten ontkennen, maar ons leven ook niet daardoor moeten laten domineren. De koning zei in zijn toespraak: 'Er is in ons land nog veel werk te doen om iedereen erbij te betrekken. Sommigen voelen zich in de steek gelaten en onvoldoende gehoord. Maar ons land, onze plek in de wereld, is ons dierbaar. Nederland is een land om je thuis te voelen.'

En verder zei de koning: 'De complexe wereld waarin wij leven stelt ons niet voor moeilijker uitdagingen dan waarmee generaties vóór ons te kampen hadden. Natuurlijk willen we beschermen wat ons dierbaar is. We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen. De koning legde daarbij een link met het kerstverhaal: "Weest niet bevreesd, zei de engel tegen de herders in het veld.' Kalmte en onderling vertrouwen zijn volgens de koning de vrienden van de vrijheid.

Willem-Alexander sloot af met 'Ik wens u allen, waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn, een gezegend kerstfeest'

Het was de derde kerstrede voor Willem-Alexander. Hij sprak de bevolking staand toe vanuit Villa Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar.

 

 

Categorie:
Provincie: