zaterdag, 26. december 2015 - 9:32 Update: 27-12-2015 10:55

'Negen fraudemeldingen in 2015 bij Defensie'

'Negen gevallen vsn fraude bij Defensie'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Bij Defensie zijn er in 2015 negen meldingen gedaan van fraude of een vermoeden daarvan. Het ging om gevallen van joyriding met militaire voertuigen op kosten van Defensie tot regelrechte fraude. Dit meldt De Telegraaf op basis van gegevens die het ministerie heeft vrijgegeven.

Een medewerker van de brandweer op vliegbasis Gilze-Rijen zou spullen hebben besteld voor zijn eigen paintball-bedrijf. Een medewerker van de Landmacht kreeg 2900 euro op zijn rekening gestort om een rekening te voldoen. Dit heeft hij echter nooit gedaan.

In de periode 2012 tot en met 2015 zijn er 38 meldingen van fraude gedaan. Een woordvoerder van Defensie zegt tegenover de krant dat het een klein aantal is op bij 60.000 medewerkers die in dienst zijn van Defensie. Het merendeel van de fraude ging om fraude met declaraties. Acht meldingen van misbruik van dienstvoertuigen. Zo werd een terreinopzichter er dit jaar van verdacht zijn Amrok-dienstauto gebruikt te hebben voor woon-werkverkeer en ook nog eens reiskostenvergoeding opstreek.

De informatie van fraude is opgevraagd door advocatenkantoor Diekstra Van der Laan. Volgens de advocaten wordt er bij integriteitszaken bij Defensie met verschillende maten gemeten. ‘De ene keer wordt iemand direct ontslagen als hij een declaratie verkeerd invult, de andere keer volgt alleen een mondelinge waarschuwing. Verder zien wij ook dat foutieve declaraties eerst worden goedgekeurd en werknemers dan later plotseling keihard worden aangepakt.’

Categorie:
Provincie: