maandag, 28. december 2015 - 14:17 Update: 28-12-2015 21:56

ILT: ruim 20% geïmporteerd vuurwerk voldoet niet aan veiligheidseisen

Ruim 20% van geïmporteerde vuurwerk afgekeurd
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Ruim 20% van het door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geteste geïmporteerde vuurwerk is afgekeurd omdat het niet voldoet aan de veiligheidseisen. Dit heeft ILT maandag bekendgemaakt.

'De meest voorkomende overtredingen zijn brandende delen die zich op lage hoogte verspreiden en het omvallen van vuurwerk', aldus de inspectie. De inspectie zoekt gericht naar afwijkingen van artikelen waar de consument extra risico loopt. De importeurs moeten zelf zorg dragen voor de vernietiging van het afgekeurde vuurwerk. Doen ze dat niet, dan riskeren ze het betalen van een opgelegde dwangsom. In 2014 voldeed 22 procent van het geteste vuurwerk niet aan de eisen.

Importeurs zijn er verantwoordelijk voor dat producten die zij op de markt brengen voldoen aan de Nederlandse en Europese eisen voor consumentenvuurwerk. De hoogte van een dwangsom wordt gerelateerd aan de omvang en de ernst van de overtreding. De inspectie wil dat de importeurs hun verantwoordelijkheid nemen en dat uiteindelijk de veiligheid van het consumentenvuurwerk wordt verbeterd.  

CE-markering

Sinds 2014 moet al het vuurwerk in Nederland een CE-markering hebben. Al het geteste vuurwerk was voorzien van een CE-markering. Deze markering mag pas worden aangebracht nadat een aangemelde instantie (notified body, NoBo) in een van de EU–landen de verplichte certificaten heeft verstrekt en de bijbehorende testen zijn uitgevoerd. 

De ILT meldt bevindingen van artikelen, waarvan is vastgesteld dat zij een risico kunnen opleveren voor de consument, aan de Europese Commissie. Ook worden de testresultaten van afgekeurde artikelen gemeld aan de toezichthouders in andere EU-landen zodat ook zij, indien van toepassing, hun maatregelen kunnen nemen.

Categorie:
Provincie: