zaterdag, 9. januari 2016 - 20:16 Update: 09-01-2016 20:17

Twee jongens opgepakt na misplaatste grap Amsterdam Centraal

Twee jongens opgepakt na misplaatste grap Amsterdam Centraal
Foto: Bon
Amsterdam

De politie heeft twee minderjarige jongens aangehouden in verband met een dreigende situatie op het centraal station op vrijdag 8 januari. Het bleek te gaan om een grap. De politie waarschuwt dat dit soort ‘grappen’ levensgevaarlijk kunnen zijn.

Rond 13.30 uur kwam een jongen een servicekantoor van de NS binnen op het Centraal Station. Hij gooide een tas op de balie en rende schreeuwend weg. Ook riep iemand Allah Akbar. Omstanders overmeesterden de jongen die de tas achterliet en de politie hield hem aan. Agenten zetten een deel van het Centraal Station af en explosievenverkenners van de politie onderzochten de tas. Uiteindelijk bleek dat in de tas geen gevaarlijke objecten zaten, dus de politie gaf het afgesloten deel van het station kort daarna weer vrij.

Tweede aanhouding

De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en heeft zaterdagochtend 9 januari een tweede verdachte aangehouden. De jongens – 13 en 14 jaar oud – zijn zaterdag na verhoor heengezonden. Ze waren ten tijde van het incident met z’n drieën en verklaarden in de verhoren dat het om een grap ging. De derde jongen is gezien zijn aandeel in het geheel gehoord als getuige.

Levensgevaarlijk

De actie van de jongens noemt de politie zeer ongewenst en levensgevaarlijk. In deze tijden hebben dit soort incidenten grote gevolgen voor de onveiligheidsgevoelens van omstanders. Daarnaast neemt de politie dit soort meldingen ontzettend serieus en zet direct veel personeel in. Personeel dat op dat moment niet op andere plaatsen kan zijn voor politietaken. Olivier Dutilh, hoofd regionale recherche Amsterdam: ‘Op drukke plaatsen is de politie zowel opvallend als onopvallend aanwezig. Op het moment dat wij met dit soort incidenten geconfronteerd worden in combinatie met kreten als Allah Akbar, reageren wij als politie zeer alert en kan dit mogelijk vergaande gevolgen hebben

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):