vrijdag, 15. januari 2016 - 17:12 Update: 15-01-2016 17:16

Rutte: ‘We moeten alert blijven na aanslagen Istanbul en Jakarta’

Rutte: ‘We moeten alert blijven na aanslagen Istanbul en Jakarta’
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag

'Nederland moet alert blijven op terrorisme', dat zei premier Rutte vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

'De aanslagen die terreurorganisatie ISIS deze week pleegde in Istanbul en Jakarta bevestigen dat. Onze diensten zijn 24 uur per dag in het touw. Ze werken nauw samen met de Europese collega’s, uitwisseling van informatie over terroristen en terrorisme is daarbij cruciaal’, aldus Rutte.

Asielzoekers

Rutte reageerde ook op berichten over asielzoekers die zich zouden hebben misdragen, in de opvang of daarbuiten. ‘Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft zich te houden aan de Nederlandse wet en uiteraard ook aan onze normen en waarden. Dat betekent dat discriminatie, bedreigingen en geweld niet worden getolereerd.’

De minister-president gaf aan dat asielzoekers in Nederland worden beoordeeld op de bijdrage die ze willen leveren aan de samenleving. ‘Ook dat is van belang, want het grote merendeel van de mensen die in Nederland steun en veiligheid zoekt, is van goede wil. Maar helaas zijn er ook mensen bij die het verpesten en daar hebben we tegen op te treden.

Bezoek aan Europees Parlement

Volgende week bezoekt de minister-president het Europees Parlement in Straatsburg. Hij zal daar onder meer gesprekken voeren over terrorisme en migratie.

Ook bespreekt Rutte er het belang van de interne Europese markt. ‘Er ligt nog ruimte voor € 1250 miljard, als wij op een verstandige manier de markt verder zouden uitbouwen op het terrein van diensten, de digitale mogelijkheden, de energie-unie en de kapitaalunie.’

Categorie:
Provincie:
Tag(s):