maandag, 18. januari 2016 - 9:45 Update: 18-01-2016 9:46

Vakbonden roepen gemeenten op Mika Thuiscoach te redden

Vakbonden roepen gemeenten op Mika Thuiscoach te redden
Foto: fbf archief
Gouda-Zoetermeer

Vakbonden FNV en CNV roepen de gemeenten Gouda en Zoetermeer op om in te grijpen bij het in zwaar weer verkerende Mika Thuiscoach. De gemeenten hebben de tarieven voor de thuisbegeleiding met vijfentwintig procent verlaagd. Hierdoor verkeert de zorginstelling in financiële moeilijkheden.

De FNV en het CNV constateren tevens dat de aandeelhouders Fundis en Kwadraad een kwalijke rol spelen bij de financiële situatie van Mika. In december heeft deze zorginstelling, die zorgt voor kwetsbare gezinnen en cliënten in de regio Gouda / Zoetermeer, daarom uitstel van betaling moeten aanvragen.

Wanneer de gemeenten niet ingrijpen, dan raken de kwetsbare inwoners mogelijk hun vaste begeleiders kwijt en verliezen tientallen zorgmedewerkers mogelijk hun baan. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van zorg, omdat de vertrouwensband die je als begeleider met je cliënt hebt juist zo belangrijk is. Fundis en Kwadraad hebben inmiddels de vakbonden laten weten zo snel mogelijk met de gemeenten en het bestuur van Mika om tafel te willen.

De FNV en het CNV verdenken de aandeelhouders ervan dat zij Mika hebben opgericht, terwijl ze van tevoren wisten dat het niet reëel was dat Mika zelfstandig zou kunnen bestaan. Mika is eind 2014 verzelfstandigd door Fundis en Kwadraad en komt, na net iets meer dan een jaar actief te zijn, in de problemen. Beide organisaties brachten een aantal activiteiten en het bijbehorende personeel onder in een gezamenlijke BV. De contracten met gemeenten zijn echter in handen van de aandeelhouders. Mika voert dit uit als onderaannemer. Fundis en Kwadraad wisten bij de start dus precies welke diensten Mika moest leveren en tegen welke prijs, want die afspraken hebben zij zelf gemaakt. Zij moeten dus dit scenario ook hebben voorzien.
 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):