maandag, 1. februari 2016 - 21:25 Update: 01-02-2016 21:40

'Onrechtmatig geproduceerd varkensvlees nog altijd massaal aanwezig in supermarkten'

Foto van vlees in supermarkt | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Bij productie van varkensvlees is sprake van 120 misstanden, waarvan een groot deel in strijd is met de wet. Dit onrechtmatig geproduceerde varkensvlees ligt begin 2016 nog altijd in de schappen van supermarkten, ondanks eerdere beloftes om over te stappen op vlees met minimaal Beter Leven Keurmerk 1 ster. Varkens in Nood wil deze norm nu alsnog via de rechter afdwingen.

Het inkopen van vlees waarvan de productie gepaard gaat met overtredingen van de wet, is volgens Varkens in Nood onrechtmatig. Dat vinden supermarkten overigens ook, want hun leveranciers moeten voldoen aan de wettelijke voorschriften. Dit is evident niet het geval, aldus Varkens in Nood. ''Er is wel sprake van enige vooruitgang, maar bijvoorbeeld Dirk van den Broek en Jumbo komen keer op keer hun beloften niet na. Ook qua percentage kiloknallers (aanbiedingen met vlees zonder keurmerk) scoren Dirk en Jumbo slechter dan de meeste andere supermarkten. Daarom begint Varkens in Nood in samenwerking met zusterorganisatie Dier&Recht een rechtszaak tegen deze supermarkten.'' Directeur Hans Baaij: “Het doel van deze rechtszaak is Dirk en Jumbo te verplichten per direct over te stappen op minimaal 1 Beter Leven ster voor al het varkensvlees.”

Belofte maakt schuld

In 2013 beloofden de supermarkten aangesloten bij het CBL uiterlijk in 2015 te stoppen met de verkoop van varkensvlees zonder keurmerk. Dit is niet gebeurd. Daarnaast legde Jumbo zich vast om per 1 september 2015 alleen nog vers varkensvlees te verkopen met minimaal het Beter Leven Keurmerk 1 ster en Dirk beloofde in 2011 dat al het varkensvlees op korte termijn minimaal één Beter Leven ster zou dragen. Beide supermarkten zijn hun beloften begin 2016 nog niet nagekomen.

Categorie:
Provincie: