woensdag, 3. februari 2016 - 8:49 Update: 03-02-2016 14:01

Actievoerders plaatsen verkeersbord 'TTIP free zone'

Actievoerders plaatsen verkeersbord 'TTIP free zone'
Foto: Milieudefensie: Marten van Dijl
Amsterdam

Actievoerders van Milieudefensie hebben vanochtend vroeg langs de snelweg naar Amsterdam een verkeersbord geplaatst met de tekst: TTIP free zone, ter ere van de komst van eurocommissaris Cecilia Malmstrőm naar de hoofdstad.

“Met dit bord geven wij de eurocommissaris te kennen dat Amsterdam geen zin heeft in TTIP”, zegt campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie. Amsterdam is een van de eerste gemeenten in Nederland die zich TTIP vrij hebben verklaard.

De eurocommissaris komt vandaag op eigen initiatief naar de hoofdstad voor een debat over TTIP, het handels-en investeringsverdrag waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten op dit moment onderhandelen. Zij heeft daarvoor de lokale politiek, voor- en tegenstanders uitgenodigd. Zo zijn ook de FNV, VNO-NCW en Milieudefensie aanwezig. Ritsema noemt TTIP een bedreiging voor de lokale democratie: “TTIP is een gevaar voor gemeentelijke beleid voor het milieu en gezondheid,  zoals bijvoorbeeld onze strenge eisen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen op schoolpleinen, het instellen van milieuzones, het weren van schaliegas of het stimuleren van groene energie. Ook publieke voorzieningen als het openbaar vervoer komen onder druk te staan.”

Groeiende weerstand in heel Europa

De weerstand tegen  TTIP groeit omdat het Amerikaanse investeerders de mogelijkheid biedt om miljardenclaims in te dienen als lokale regels een gevaar vormen voor hun winst. Dat geldt ook voor CETA dat de handel tussen de EU en Canada moet bevorderen, maar dat bedrijven uit de VS via de achterdeur toegang geeft tot de EU. Ritsema: “Niet voor niets hebben Amsterdam en veel andere Nederlandse overheden zich uitgesproken tegen TTIP, net als Barcelona, München, Brussel en honderden andere lokale overheden in Europa." Uit een opiniepeiling van afgelopen najaar blijkt dat van de Nederlanders die bekend zijn met TTIP 61 procent tegen het verdrag is.