vrijdag, 5. februari 2016 - 23:08 Update: 06-02-2016 10:04

Strafrechtelijk onderzoek naar OvJ die mogelijk doodsbedreiging verzon

Officier van justitie verzon mogelijk eigen doodsbedreiging
Foto: fbf
Breda

Officier van justitie Lucas van Delft heeft mogelijk onder een valse naam er melding van gedaan dat mensen van plan zouden zijn hem te vermoorden.

Inmiddels is het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de officier. De man houdt zich al jaren bezig met de bestrijding van de zwarte georganiseerde misdaad.  Een woordvoerder van justitie heeft dit bevestigd na berichtgeving van NRC, zo meldt Omroep Brabant. Van Delft is zolang het onderzoek duurt geschorst.

De NRC schrijft dat na de melding van 12 november vorig jaar de politie zeer uitgebreide beveiligingsmaatregelen heeft genomen terwijl achteraf niet duidelijk was of er wel echt een dreiging was. Justitie verdenkt hem nu van het delict ambtsdwang. Daar staat een straf van maximaal vier jaar cel op.

Tegenover NRC zegt de hoofdofficier van justitie in Breda, Charles van der Voort 'het te betreuren dat één van mijn beste officieren zichzelf zo buiten spel heeft gezet’. Van Delft heeft in het interview met NRC toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt. Volgens eigen zeggen is  hij zelf bij de politie gaan melden dat hij om het leven zou worden gebracht omdat hij niet langer tegen de stress van zijn werk kon. Hij is naar eigen zeggen sinds begin 2015 herhaaldelijk met de dood bedreigd.