donderdag, 18. februari 2016 - 20:55 Update: 19-02-2016 0:14

Definitief streep door alcoholslot

Minister ziet definitief af van alcoholslot
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Het kabinet heeft definitief een streep gezet door het alcoholslot.

Het opleggen van deze straf blijkt in de praktijk te duur en te ingewikkeld om er notoire drankrijders effectief mee aan te pakken. Dit heeft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Kamer laten weten. Dit schrijft de Telegraaf donderdag die de brief in haar bezit heeft. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) legde voorheen het alcoholslot. In maart 2015 oordeelde de Hoge Raad dat deze wijze van straffen mank ging. De HOge Raad vond dat automobilisten die een alcoholslot opgelegd hadden gekregen niet ook nog eens strafrechtelijk vervolgd konden worden, omdat er dan sprake was van een dubbele straf. En volgens de Raad van State werd er met het opleggen van een alcoholslot te weinig rekening gehouden met de gevolgen voor automobilisten.

Minister van der Steur stopt nu met het alcoholslot. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft berekend dat de kosten voor het Rijk komen te liggen tussen de 2,4 miljoen tot 7,2 miljoen euro. De kosten wegen volgens de minister niet op tegen de baten. Volgens Van der Steur betekent het eind van het alcoholslot dat de rechter voortaan eerder én langer een ontzegging van de rijbevoegdheid zal opleggen.  In dat geval mag de betrokkene helemaal niet rijden. Van der Steur onderzoekt nog op welke manier dit rijverbod strenger kan worden gecontroleerd.

Bestuurders die definitief zijn veroordeeld voor he t rijden onder invloed hebben deze maand een brief thuis gekregen.  Daarin staat dat ze een eerste strafpunt hebben. Als ze binnen vijf jaar opnieuw daarvoor worden veroordeeld, zijn ze hun rijbewijs kwijt.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):