maandag, 29. februari 2016 - 10:15 Update: 29-02-2016 11:19

'Overheid verwacht dit jaar bijna 100.000 asielzoekers'

'Overheid verwacht dit jaar bijna 100.000 asielzoekers'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Hoewel premier Rutte (VVD) op 11 februari nog aan de Tweede Kamer berichtte dat er dit jaar 58.000 vluchtelingen naar Nederland zouden komen, werd door de overheid wel degelijk gewerkt met een ander scenario, namelijk dat er in 2016 93.600 vluchtelingen naar Nederland komen.

In januari meldde Nieuwsuur al dat het kabinet een ambtelijke prognose negeerde over de komst van 93.600 nieuwe asielzoekers. Dat leidde ertoe dat tijdens het debat over asielinstroom (11 februari) oppositieleiders Rutte verweten dat hij het volk zo voor de gek hield. Ze waarschuwden hem dat hij weerstand en wantrouwen zou opwekken en problemen bij het opvangen van asielzoekers zou veroorzaken, als hij tegen beter weten in een te lage prognose zou aanhouden. Dit melden NRC Handelsblad en Reporter Radio maandag.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad en Reporter Radio blijkt dat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), het ministerie van Veiligheid en Justitie, de provincies en de gemeenten allemaal uitgingen van 93.600 vluchtelingen. Deze prognose van het aantal asielzoekers worden ook door de instanties gehanteerd bij het plan van de opvangcapaciteit. Vorige maand noemde Rutte het aantal van 58.000 zelfs 'aan de hoge kant'. Volgens de premier was de hoge prognose verouderd. Rutte ontkende toen dat het kabinet om politieke redenen een lager aantal hanteert: Maar op hetzelfde moment dat Rutte deze uitspraak deed, werd tijdens een topoverleg van de zogenaamde Landelijke Regietafel Verhoogde Asielsintroom gezegd dat alle overheden moeten uitgaan van een instroom van ongeveer 93.600 vluchtelingen. Het overleg werd gevoerd onder leiding van minister Plasterk. NRC Handelsblad en Reporter Radio hebben de notulen van dat overlig in hun bezit.

Joost Vullings, politiek redacteur bij de NOS, denkt dat het kabinet zelf het lagere aantal van 58.000 hanteert, omdat het met beleidsmaatregelen hoopt de instroom van vluchtelingen toch omlaag te brengen,  Verder zou een hogere inschatting de aandacht kunnen trekken van mensensmokkelaars. Vullings: 'Als je laat weten: wij zijn er klaar voor om er 94.000 op te vangen, dan zouden mensensmokkelaars dat als een uitnodiging kunnen zien: we moeten naar Nederland, want dat land is er klaar voor.'

 

Categorie:
Provincie: