woensdag, 2. maart 2016 - 19:21 Update: 02-03-2016 19:31

Celstraf en TBS voor poging doodslag en mishandeling (stief)dochter

Celstraf en TBS voor poging doodslag en mishandeling (stief)dochter
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Roelofarendsveen

Tegen een 35-jarige stiefmoeder uit Roelofarendsveen heeft de officier van justitie op woensdag 2 maart zes jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist. Tegen de 45-jarige vader eiste de officier zeven jaar cel. Beiden worden verdacht van een poging doodslag en voltooide zware mishandeling op hun destijds 12-jarige (stief)dochter. Ook haar twee jaar oudere broer is volgens de officier gedurende langere tijd door hen mishandeld.

Op maandagochtend 16 februari 2015 werd het meisje met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis in Leiden, nadat zij een hartstilstand zou hebben gehad. Daar aangekomen bleek zij een extreem lage lichaamstemperatuur van 23 graden Celsius te hebben. Waarschijnlijk was deze zware onderkoeling ook de oorzaak van haar hartstilstand. Hoewel de artsen niet optimistisch waren en het meisje in coma raakte, wist zij zich in de tijd daarna wonderwel te herstellen.

Uit het politieonderzoek - dat op dit incident volgde - bleek dat het meisje in de periode daarvoor lichamelijk is mishandeld en emotioneel is verwaarloosd. De stiefmoeder nam daarbij vaak het initiatief. De officier ziet de vader als medepleger van de ten laste gelegde feiten, doordat hij passief bleef waar ingrijpen nodig was. Ook liet hij zijn dochter, terwijl hij wist dat ze ernstig verzwakt was, in de kou rondjes rond zijn vrachtwagen lopen. Doordat er puin achter de vrachtwagen lag, kwam het meisje ook daarbij ten val. 

Volgens het Pieter Baan Centrum lijdt de stiefmoeder aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Omdat de officier van justitie de kans op herhaling groot acht, eist zij naast een gevangenisstraf TBS met dwangverpleging tegen haar. Bij de vader is geen stoornis vastgesteld; vandaar dat tegen hem alleen gevangenisstraf wordt geëist.

Categorie:
Provincie: