zaterdag, 5. maart 2016 - 23:37 Update: 06-03-2016 0:00

Steeds meer vluchtelingen willen terug vanwege sobere opvangcentra in Nederland

Steeds meer vluchtelingen willen terug vanwege sobere opvangcentra in Nederland
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hilversum

Door de sobere omstandigheden en beperkte voorzieningen in de Nederlandse opvangcentra raken veel vluchtelingen afgeschrikt om naar Nederland te komen, zo laat Vluchtelingenwerk aan RTL Nieuws weten. Volgens de organisatie is er sprak van een 'ontmoedigingsstrategie'.

Vooral mannen willen hun paspoort terug en om terug te kunnen keren naar het land van herkomst. Ze kunnen hun gezin niet zo lang achterlaten, aldus Vluchtelingenwerk.

Per maand vertrekken er zo'n 300 vluchtelingen 'vrijwillig' uit Nederland vanwege de aanhoudende onzekerheid.. Daar zitten economische vluchtelingen bij, maar ook Syriërs die oorlogsgebied zijn ontvlucht, zo meldt RTL Nieuws.

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) voert nederland geen ontmoedigingsbeleid. Hij heeft in een brief laten weten dat er in Nederland te weinig opvangplekken zijn en dat asielzoekers daarom rekening moeten houden met overplaatsing. In de brief staat ook dat het ook 15 tot 18 maanden kan duren voordat het duidelijk is of ze een verblijfsvergunning krijgen en dat het onzeker is of er gezinshereniging kan plaatsvinden. 

Dijkhoff zegt tegen RTL Nieuws: 'We voeren een informatiebeleid om vluchtelingen duidelijk te maken hoe het hier wel zit. En dat de verkooppraatjes van mensensmokkelaars niet het enige zijn wat ze horen.'

Categorie:
Provincie: