donderdag, 31. maart 2016 - 16:28

Amsterdam kort minder mensen op uitkering wegens kostendelen

Foto van eurobiljetten uitkering ouderen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De gemeente Amsterdam gaat minder mensen korten op hun uitkering vanwege het delen van kosten. Dat maakt het college vandaag bekend. Mensen met een bijstandsuitkering die hun woning delen worden vanwege de kostendelersnorm gekort op hun uitkering. Wethouder Vliegenthart: “Wij gaan voor meer mensen maatwerk toepassen. Als mensen bijvoorbeeld een vriend met een gebroken been tijdelijk in huis nemen dan gaan wij dat niet bestraffen met een korting op de uitkering.”

Kostendelersnorm

Het Rijk heeft in januari 2015 de kostendelersnorm ingevoerd. Gemeenten zijn verplicht deze maatregel uit te voeren. De kostendelersnorm betekent dat mensen met een bijstandsuitkering die met meer personen in één huis wonen, gekort worden op hun uitkering. Wethouder Vliegenthart: “In Amsterdam willen we dat mensen elkaar helpen. Het strikt handhaven van de kostendelersnorm werkt dan averechts. Ook zorgt deze maatregel soms voor onoverkomelijke problemen bij mensen.”
Afgelopen zomer heeft het college besloten om voor een kleine specifieke groep de kostendelersnorm niet toe te passen. Het ging hier om woningdelers waarvan een van de personen geen verblijfsstatus heeft.

Maatwerk

Na aandringen van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de VNG heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) nu laten weten dat gemeenten maatwerk mogen leveren bij het handhaven van de kostendelersnorm.
De gemeente Amsterdam is van plan om dit maatwerk onder meer toe te passen als:
- Het gaat om mensen in een zeer kwetsbare situatie en het niet voor de hand ligt dat de nieuwe medebewoner snel zelf geld kan verdienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een psychische stoornis of een lichte verstandelijke beperking die tijdelijk worden opgevangen door familie of vrienden.
- Mensen in een acute crisissituatie die worden opgevangen. Denk aan iemand die huiselijk geweld ontvlucht.
- Opvang na een medische ingreep of bij ziekte.

Categorie:
Provincie: