zondag, 10. april 2016 - 19:55 Update: 10-04-2016 21:31

Linkse partijen willen mini-enquête Panama Papers

Linkse partijen willen parlementaire hoorzitting Panama Papers
Foto: PvdA
Den Haag

PvdA, SP en GroenLinks willen een parlementaire hoorzitting naar aanleiding van de Panama Papers en het recente SOMO-onderzoek in opdracht van de FNV naar belastingontwijkende constructies door Nederlandse multinationals.

Ed de Groot, Kamerlid voor de PvdA, zegt ‘Met de hoorzitting willen we dieper inzicht krijgen in de aard en omvang van internationale fiscale constructies, de samenhang met het Nederlandse fiscale verdragsbeleid en in hoeverre de belastingdienst in staat is effectief op te treden tegen internationale belastingfraude en –ontwijking.’

Daarnaast willen ze ook de fiscale constructies die gebruikt worden door multinationals, onder meer Ikea, Starbucks en Google, zullen aan de orde komen.  

Bij eerdere hoorzittingen over brievenbusmaatschappijen van de trustsector en belastingconstructies van multinationals weigerden verschillende genodigden te komen. Dat is voor de PvdA, SP en GroenLinks niet langer een optie. ‘Gezamenlijk kijken wij daarom naar de mogelijkheid om voor het eerst het middel van de parlementaire ondervraging in te zetten’ aldus De Groot.