dinsdag, 12. april 2016 - 17:37 Update: 12-04-2016 18:27

'Meeste Arabische jongeren vinden IS juist grootste bedreiging'

'Meeste Arabische jongeren vindt IS juist grootste bedreiging'
Foto: Archief Sxc
Amsterdam

Een ruime meerderheid van de Arabische jongeren wijst Islamitische Staat (IS) af. En deze groep is groeiende.

De jongeren verwachten niet dat het de terreurgroep gaat lukken om het uitgeroepen kalifaat in stand te houden. Dit blijkt uit een enquête. De enquête is de Arab Youth Survey 2016, een onderzoek onder jongeren, dat jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van pr-adviesbureau Asda'a Burson-Marsteller in Dubai. Dit schrijft onder meer de Belgische krant Nieuwsblad.be. In de enquête komt naar voren, dat dezelfde jongeren zeggen dat een gebrek aan banen en kansen de belangrijkste drijfveren zijn om zich aan te sluiten bij IS. Slechts 13 procent van de Arabische jongeren kan zich voorstellen ooit IS te steunen. De jongeren beschouwen de terreurgroep als de allergrootste bedreiging voor het Midden-Oosten.

De enquête werd gehouden onder zo'n 3500 mannen en vrouwen uit 16 landen en gebieden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook als de terreurgroep minder geweld zou gaan gebruiken, betekent dat niet dat ze dan op meer steun kunnen gaan rekenen. Gebrek aan werk wordt in 8 van de 16 onderzochte landen gezien als de belangrijkste reden om zich aan te sluiten bij IS. In de Arabische wereld heeft op een de vier mensen tussen 15 en 24 jaar geen werk. Dat is volgens de Wereldbank het hoogste werkloosheidscijfer wereldwijd. 

De helft van de Arabische jongeren is van mening dat de sektarische spanningen tussen sjiieten en soennieten in de regio oplopen, en een even grote groep vindt dat religie een te grote rol speelt in de regio die gedomineerd wordt door Saudi-Arabië en Iran.

39 procent van de ondervraagden ziet de oorlog in Syrië als een proxy oorlog, een conflict dat wordt uitgevochten tussen grote en regionale mogendheden. Bijna 30 procent ziet het als een opstand tegen de Syrische president Assad en 22 procent spreekt van een burgeroorlog. 

Categorie: