donderdag, 14. april 2016 - 21:31 Update: 14-04-2016 21:43

Zes jaar cel en tbs geëist voor doden vriendin in Hengelo

Zes jaar cel en tbs geëist voor doden vriendin in Hengelo
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Arnhem

De advocaat-generaal (OM) heeft in hoger beroep zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwang geëist tegen een inmiddels 30-jarige man wegens doodslag op zijn 27-jarige vriendin op 23 januari 2014 in Hengelo.

Het stoffelijk overschot van het slachtoffer werd op 23 januari 2014 in de woning van verdachte in Hengelo aan getroffen. De verdachte had de politie gebeld en gezegd dat hij ruzie had gehad met zijn vriendin, dat zij koud aanvoelde en niet meer aanspreekbaar was. Overigens wachtte verdachte uren, terwijl hij op internet zocht naar gegevens omtrent het overlijden van personen, met het bellen van hulpdiensten.

Uit onderzoek blijkt dat de vrouw veel bloeduitstortingen had, zowel inwendig als uitwendig; ook werd vastgesteld dat zij cocaïne, cannabis en alcohol had gebruikt. Deskundigen konden de doodsoorzaak niet eenduidig vaststellen. De dood kan zijn ingetreden door het cocaïnegebruik, verstikking, dan wel een combinatie van deze beide factoren. Volgens de deskundigen zorgt het gebruik van cocaïne voor een stijging van de bloeddruk en een versnelling van de hartslag, waardoor de zuurstofbehoefte toeneemt. Als er dan geweld wordt toegepast, draagt dit bij aan het overlijden, aldus de deskundigen.

De verdachte heeft bekend een variatie aan geweldshandelingen op de vrouw te hebben toegepast, maar kenschetst dit als ,,rollebollen’’. De aangetroffen verwondingen passen volgens het OM niet bij deze uitleg van de verdachte.

Het slachtoffer stierf in een orgie van drugs, alcohol en geweld door toedoen van haar levensgezel, de verdachte, aldus de advocaat-generaal. De vrouw was ,,spontaan, behulpzaam, lief en soms naïef. Zij zag altijd het goede van mensen, ook bij de verdachte. Haar karakter maakte dat dat zij heel moeilijk los kon komen van mensen als verdachte, die binnen de relatie ook verschillende gezichten toonde: lief, aardig, charmant, maar ook verslaafd, gestoord en vaak zeer gewelddadig. Deze relatie is haar uiteindelijk fataal geworden.’’

De advocaat–generaal vindt wel dat de bijzondere aard en ernst van de feiten een aanzienlijke gevangenisstraf rechtvaardigen. Naast deze celstraf is tbs met dwang noodzakelijk, ook ter bescherming van de maatschappij. De tbs zal lang en intensief moeten zijn, maar hoeft volgens de aanklager in hoger beroep ,,zeker niet uitzichtloos voor verdachte te zijn, mits hij bereid is om behandeling te aanvaarden en zich daar volledig voor in te zetten.’’ Tot dusver heeft de verdachte behandeling geweigerd.

Het hof doet (naar verwachting) over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie: