vrijdag, 15. april 2016 - 11:54 Update: 15-04-2016 12:36

Balkonverbod voor bewoners 168 woningen Rotterdam

Woningbouwvereniging laat onveilige balkons met spoed repareren
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Woningbouwvereniging Onze Woning laat met spoed de balkons van 168 woningen repareren omdat deze na onderzoek onveilig bleken te zijn. Dit meldt de woningbouwvereniging vrijdag.

'Per 1 januari 2016 heeft de overheid eigenaren van gebouwen van voor 1975 verplicht om een onderzoek in te stellen naar de constructieve veiligheid van balkons en of galerijen. Aanleiding hiervoor was de instorting van galerijvloeren in Leeuwarden. Wij hebben Bouwstad Projectmanagement B.V. opdracht gegeven om dit onderzoek voor ons uit te voeren. Dit onderzoek is in de afgelopen twee weken uitgevoerd', aldus de woningbouwvereniging.

168 balkons niet veilig

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de constructieve veiligheid van 168 balkons niet in orde is. Het gaat daarbij om adressen in de Herastraat 1 t/m 72, Icarusstraat 14 t/m 84, Junolaan 11 t/m 81, Orpheusstraat 1 t/m 12, Orpheusstraat 25 t/m 36. 

De woningbouwvereniging heeft besloten om vrijdag en zaterdag extra ondersteuning (stempels) te plaatsen onder de balkons. Vrijdag en zaterdag wordt om 08.00 uur begonnen met de werkzaamheden. Vrijdagavond zal doorgewerkt worden tot ca. 20.00 uur. 

Balkonverbod

De betreffende huurders mogen niet meer op de balkons komen totdat de woningbouwvereniging heeft aangegeven dat de balkons weer veilig betreden kunnen worden. De verwachting is dat vrijdagmiddag de eerste balkons weer vrij gegeven zullen worden.

Kolommen

Aangezien de balkons met elkaar verbonden zijn per gebouw, is een balkon pas veilig indien alle balkons van het gebouw gestempeld zijn. Als definitieve oplossing worden er zogenaamde kolommen geplaatst onder de balkons. De verwachting is dat in juni 2016 gestart wordt met de plaatsing van de eerste kolommen en het weghalen van de stempels.

Categorie:
Provincie: