maandag, 18. april 2016 - 9:30 Update: 19-04-2016 20:55

'Vier grote steden willen honderden miljoenen extra voor opvang asielzoekers'

'Grote steden willen miljoenen extra voor opvang asielzoekers'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De overheid moet de vier grote gemeenten in Nederland snel met honderden miljoenen euro's extra tegemoetkomen, anders zijn deze steden niet van plan zo'n 8000 asielzoers met verblijfsvergunning huisvesting te bieden.

De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht schrijven in een brandbrief aan de ministers Dijsselbloem (Financië) en Plasterk (Binnenlandse Zaken): 'Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats.' Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Er is al maandenlang overleg tussen de steden en het Rijk over de financiële compensaties voor de opvang. Tussen wat het Rijk biedt en wat de vier grote gemeenten willen zien, zitten honderden miljoenen euro's verschil. De 8000 euro die de gemeenten per asielzoeker wil ontvangen, wordt niet alleen gebruikt voor huisvesting, maar ook voor scholing, werkbemiddeling en integratie.

In de asielzoekerscentra zitten zeker 15.000 mensen met een verblijfsvergunning die moeten doorstromen naar een eigen woning, zodat er weer plek in de azc's komt voor nieuwe vluchtelingen. Maar die doorstroom stagneert, omdat er te weinig woonruimte beschikbaar wordt gesteld. Daarom wil het Rijk bindende afspraken maken over de huisvesting. 

 

Categorie:
Provincie: