maandag, 25. april 2016 - 7:56 Update: 25-04-2016 8:07

Drie agenten gewond en 59 arrestaties bij bekerfinale

Drie agenten gewond en 59 arrestaties bij bekerfinale
Foto: Archief FBF
Rotterdam

Duizenden Feyenoord supporters vierden zondagavond in Rotterdam de winst van de KNVB Beker. Om het feest in goede banen te leiden, waren rondom het stadion als in het centrum van Rotterdam veel agenten op de been.

Drie van hen raakten tijdens deze grootschalige regeling gewond. In totaal zijn 59 personen aangehouden.

Ondanks de feestelijke aanloop van de wedstrijd, vonden er voorafgaand aan de wedstrijd hier en daar opstootjes plaats. Dat gebeurde bijvoorbeeld op de hoek van de Breeweg met de Donkerslootstraat, waarbij een vechtpartij ontstond tussen supporters. De politie greep in en hield 2 mannen aan. Een M.E. voertuig dat daar geparkeerd stond om de weg af te sluiten, werd bekogeld met onder andere vuurwerk en blikjes. Een persoon raakte gewond, hij hield aan de matpartij een gat in zijn hoofd over.

Om verdere confrontaties tussen supportersgroepen te voorkomen, werd vlak voor de wedstrijd een grote groep Feyenoord supporters op het West Varkenoordse viaduct tegengehouden. Deze ingreep was nodig omdat er rond hetzelfde tijdstip een bekende groep FC Utrecht fans aankwam. Nadat deze het stadion waren binnen gegaan, kon ook deze groep hun weg vervolgen.

De wedstrijd zelf verliep feestelijk maar er werd scherp gemonitord door de politie. De ervaring leert dat sfeer snel kan omslaan. En dat gebeurde na afloop van de wedstrijd op enkele plekken in en buiten het stadion. Supportersgroepen probeerden elkaar op te zoeken. Stewards die dat wilden voorkomen, kwamen daarbij zelf in het nauw. De M.E. werd in het stadion ingezet om de stewards te ontzetten.

Direct na afloop van de wedstrijd verlieten de meeste Utrecht supporters het stadion om in tientallen bussen huiswaarts te keren. Toch bleef een groep supporters hangen op de Colosseumweg. Zij weigerden weg te gaan, de Mobiele Eenheid moest optreden.

Stadhuisplein

Feyenoord supporters die niet bij de wedstrijd konden zijn, bekeken de wedstrijd op het Stadhuisplein in het centrum van Rotterdam. Daar vierden zij tot 23:00 uur feest. Dit ging gemoedelijk en zonder grote problemen. Omdat de drukte op het Hofplein fors toenam, werd uit veiligheidsoverweging alle verkeer en opebaar vervoer tijdelijk stilgelegd.

Agenten gewond

Bij verschillende incidenten raakten na de wedstrijd drie politieagenten gewond. Op het Marathon viaduct raakte een politieagent van de verkenningseenheid gewond toen hij door een politiehond werd gebeten. De agent is voor behandeling over gebracht naar het ziekenhuis. Bij een confrontatie met supporters kreeg een agent een steen op zijn hand en in het Varkenoordsepark werd een agent mishandeld door een supporter. Hij werd op zijn hoofd geslagen. Voor deze incidenten werden twee verdachten aangehouden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: